Congolese jongeren versterken via landbouw en agro-ecologisch ondernemerschap in Kivu

 

In Oost-Congo woedt al tientallen jaren een gewapend conflict, waarbij verschillende militaire groeperingen elkaar bestrijden. Er is ook een hoge jeugdwerkloosheid, waardoor ze kwetsbaar zijn voor rekrutering door gewapende groepen, uitbuiting, drugsgebruik en criminaliteit. Congolese jongeren barsten echter van het talent en hebben het potentieel om actief bij te dragen aan de menselijke, economische en sociale ontwikkeling van hun land, als ze daartoe maar de nodige kansen krijgen.

 

 

Onze samenwerking 

KIYO en ADED zijn partners sinds 2017. We leren van elkaars werk met jongeren, maar ook van de andere KIYO partners via het wereldwijde KIYO programma. In het DGD 2022-2026 programma richten we ons samen op:

  • Het versterken van de klimaatbestendigheid van jonge boeren in Noord- en Zuid-Kivu via het project “Mazingira, maisha yetu” of in het Engels “The environment, our life”, gefinancierd door de Vlaamse Regering via het Vlaams Internationaal Klimaatactieprogramma / G-STIC. 
  • Landbouw weer aantrekkelijk maken als een fatsoenlijke en duurzame bron van inkomsten voor jongeren, vooral voor meisjes. ADED traint jongeren in agro-ecologische landbouwtechnieken en vergemakkelijkt hun toegang tot tewerkstelling en ondernemerschap in de landbouwsector door de oprichting van spaar- en leengroepen en landbouwcoöperaties.
  • Beleidsmakers overtuigen om de toegang van vrouwen tot land te erkennen als een fundamenteel recht aangezien meisjes volgens de lokale tradities geen landbouwgrond kunnen erven.
  • Jongeren bewust maken van hun rechten en hun levensvaardigheden verder ontwikkelen zoals kritisch denken, zelfrespect, teamwerk, conflictoplossing, ... wat hen zal ondersteunen om actieve wereldburgers te worden.

Met ons gezamenlijke programma werken we aan twee van onze vier gebieden van empowerment: