België

“We hebben geleerd meer naar de mening van anderen te luisteren, geduld te hebben en samen te werken. We hebben geleerd dat het van belang is dingen stap voor stap te doen, maar vooral dat het van belang is om actie te ondernemen.”
Akram & Moha
deelnemers aan KIYO’s 'youth2youth' project
Jongerenactie op school.

Met de introductie van de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen (SDG’s) en de confrontatie met globale uitdagingen zoals wereldwijde gezondheidscrisissen of klimaat & milieu-uitdagingen, werd het duidelijk dat er globale antwoorden gezocht moeten worden om ervoor te zorgen dat kinderen en jongeren duurzaam samen kunnen blijven leven op deze planeet. Op basis van de geest van ondeelbaarheid die aan de basis ligt van het SDG-kader, vinden we ons werk in België even belangrijk als het werk dat we doen in onze partnerlanden.

KIYO heeft doorheen de jaren bijzondere expertise opgebouwd inzake kinderrechten en jongeren empowerment in België. In 2011 startten we in Vlaanderen met het geven van workshops rond kinderrechten in scholen. In 2012 werd dit uitgebreid naar Brussel en in 2013 naar Wallonië. Sinds 2017 ondersteunt KIYO scholen en jongerenstructuren over heel België bij het creëren van een kwaliteitsvolle leeromgeving die empowerment van jongeren stimuleert.

Lees meer hierover op onze Facebook-pagina
@KIYOempoweringyouthtogether

 

 

SCHOOL CONTEXT

Kinderen en jongeren in België vinden dat hun stem onvoldoende gehoord wordt, dat het onderwijssysteem onvoldoende reageert op de uitdagingen waarmee ze worden geconfronteerd en hen niet de juiste vaardigheden aanleert die ze nodig hebben om actieve wereldburgers te worden (KIYO, 2020).  Om aan deze nood tegemoet te komen, begeleiden we scholen bij het transversaal integreren van Kinderrechten- en Wereldburgerschapseducatie in hun schoolcultuur. KIYO werkt hiervoor samen met haar strategische partner Djapo, die expertise bezit over de praktijk en theorie van Wereldburgerschapseducatie ('leren hoe samen te leven') en Educatie voor Duurzame Ontwikkeling (‘leren hoe duurzaam samen te leven’).

Daarnaast coördineert KIYO het partnerschap Kinderrechtenscholen en School for Rights, een samenwerkingsverband tussen zes organisaties: Djapo, KIYO, Plan International België, RCN Justice & Démocratie, UNICEF België en VIA Don Bosco. Samen zetten ze zich in opdat alle scholen in België voor een geïntegreerde aanpak rond Kinderrechten- en Wereldburgerschapeducatie kiezen. Scholen worden via verschillende coaching sessies begeleid om het kwaliteitslabel "School for Rights" (secundaire scholen) of "Kinderrechtenschool" (basisscholen) te behalen.

 

BUITENSCHOOLSE CONTEXT

KIYO zet ook in op het versterken van het empowerment werk van organisaties met directe toegang tot jongeren. Dit project heet 'LIFT UP organisaties voor empowerment van jongeren'. Op basis van onze ervaringen in verschillende delen van de wereld hebben we een kader ontwikkeld om hen te ondersteunen bij het creëren van een stimulerende omgeving voor empowerment van jongeren. De organisaties die hebben deelgenomen aan deze empowerment sessies komen uit verschillende sectoren zoals onder meer jeugd, overheid, toerisme, sport, internationale solidariteit. Je kunt hier enkele van hun ervaringen lezen. Als jouw organisatie op zoek is naar ondersteuning bij het versterken van jullie werk op het gebied van jongeren empowerment, aarzel dan niet om contact met ons op te nemen via info@kiyo-ngo.be.

 

Klik op het logo voor meer informatie over onze samenwerking!