DE INLEEFREIS: YOUCA-AMBASSADEURS IN BURUNDI!
OVER HET PROJECT
Kinderen en jongeren hebben recht op een veilige, schone, gezonde en duurzame buurt, waar ze zichzelf kunnen ontwikkelen, een netwerk van gelijkgestemde leeftijdsgenoten kunnen opbouwen en hun stempel op de samenleving kunnen drukken. Door het activistisch gebruik van kunst, 'artivism', ondersteunen Spring Communities, KIYO en YOUCA Burundese jongeren om hun eigen buurt om te vormen tot een stimulerende plek waar toekomstdromen tastbaar worden. Ook Belgische jongeren kunnen op allerlei creatieve manieren de handen uit de mouwen steken om hun eigen buurt te verbeteren!
YOUCA ACTION DAY
Tijdens de YOUCA Action Day in België verbinden jaarlijks meer dan 15 000 jongeren zich ertoe om één dag te werken voor een bedrijf, organisatie, overheid of particulier. Het loon dat elke jongere verdient, 60 euro, gaat naar sterke jeugdprojecten wereldwijd. Dit jaar gaat het loon van deze geëngageerde jongeren naar KIYO's co-project met Spring Communities uit Burundi, waarbij het recht op een veilige en gezonde leefomgeving centraal staat.
In het kader van dit project reisden vier YOUCA-jongerenambassadeurs en één YOUCA-begeleider van 8 tot 19 juli van België naar Burundi om het project, de betrokken lokale jongeren en hun cultuur beter te leren kennen.
"In België zijn er niet veel gevolgen [gelinkt aan de klimaatverandering], hoewel er wel enkele zijn. Als je hier echter kijkt naar hoe het waterpeil in de meren stijgt, naar de overstromingen en de aardverschuivingen, dan zijn er veel meer gevolgen. Het is niet eerlijk." - Jasmijn
ACTIVITEITEN EN LEREN
Tijdens de uitwisselingsperiode werkte KIYO samen met YOUCA en onze lokale partner in Burundi, Spring Communities, aan het opleiden van de jeugd en het vergroten van het bewustzijn over de uitdagingen van de klimaatverandering. Ook werden hen instrumenten aangereikt om actie te ondernemen en om hun eigen bijdrage te leveren.
KIYO Burundi organiseerde een workshop over klimaatverandering & -onrechtvaardigheid om de kennis en het begrip van de jeugd hierover te vergroten. Ze leerden over het ontstaan van de klimaatverandering, de gedeelde en ongelijke verantwoordelijkheden in dit fenomeen, de gevolgen en de ongelijkheid die ze versterkt. Aan de hand van een reeks spelletjes en activiteiten werd de nadruk gelegd op de uitwisselingen tussen de jongeren, zodat elk van hen een eigen mening en argument kon vormen en deze vervolgens kon delen, over reflecteren en bediscussiëren. Op die manier ontwikkelden en versterkten ze hun kennis en het vermogen om hun ideeën uit te leggen, te communiceren en te verdedigen.
De workshop opende ook de verbeeldingskracht van de jongeren in de zoektocht naar oplossingen tegen klimaatverandering en tegen de gevolgen die het heeft op het leven van iedereen, specifiek op de gevolgen in Burundi. Daarnaast kwamen ook kolonisatie en de verbanden die gelegd kunnen worden tussen de geschiedenis van Burundi en de huidige milieusituatie aan bod.
Naast de workshop, hadden de jongeren verrijkende ervaringen met een groot aantal andere activiteiten waaronder wandelen in een natuurpark waar ze met hun gids praatten over natuurbehoud en dieren, leerden over het recyclen van plastic afval tot kunst in het artistiek centrum Spring Communities, en, uiteraard, over de Burundese tradities.
De Belgische jongeren gingen ook op bezoek bij de families van de Burundese jongeren van het project. Zo leerden ze veel over hun dagelijkse leven, het leven in Bujumbura en over de doelstellingen van het project. Tijdens deze bezoeken bezochten ze ook de lokale markt, leerden ze meer over hoe de familiedynamiek in elkaar zit en hielpen ze met huishoudelijke taken, zoals samen de gezinsmaaltijden bereiden en helpen opruimen. De jongeren kregen een band door samen te dansen, zingen en voetballen.
" Ik vond het geweldig om 10 dagen door te brengen met deze nieuwe vrienden uit België. Voor onze eerste ontmoeting wist ik niet zeker hoe we zoveel dagen zouden doorbrengen met jongeren die we niet kenden. Maar het ging zo goed. We discussieerden met elkaar, wisselden ideeën uit, dansten en zongen. We deden zoveel samen en werden echte vrienden. Afscheid nemen was het moeilijkste deel." - Happy, 16
INTEGRATIE VAN WERELDBURGERSCHAP EN KINDERRECHTEN
Gelet op het thema van het project, het recht op een gezonde leefomgeving, integreerden we “Global Citizenship Education & Rights Awareness” in het kader van de 10-daagse uitwisseling. Dit vergrootte niet alleen het begrip van de YOUCA-ambassadeurs en de jongeren van de Spring-gemeenschappen over mondiale kwesties, maar het stelde hen ook in staat om actief bij te dragen aan een duurzame toekomst door middel van gezamenlijke actie, wederzijds leren en bewustwording. Eén van de belangrijkste conclusies voor de jongeren is dat we allemaal moeten samenwerken en een volledig en gemeenschappelijk begrip van het probleem moeten hebben. Zonder dit is het onmogelijk om echte oplossingen te vinden.
" Zonder samenwerking kunnen we niets bereiken. We moeten samenkomen om ons milieu te beschermen, want de gevolgen raken ons allemaal." - Neilla, 17
Door het aanreiken van een universeel SDG-kader dat mondiale uitdagingen zoals ongelijkheid, klimaatverandering en aantasting van het milieu aanpakt, hebben de jongeren uit zowel België als Burundi een breder perspectief op deze kwesties en een goed begrip van hun onderlinge verbondenheid gekregen. Veel dank aan onze geweldige begeleiders Inès Verlinden van het KIYO Burundi team en Amie Beraca Igiranza, oprichter van Green Youth Force.
BURUNDESE JONGEREN IN BELGIË
In oktober verwelkomen we een groep van 12 Burundese jongerenambassadeurs in België, waar ze op lokale scholen presentaties zullen geven over het project van dit jaar en zullen helpen uitleggen waar de lonen van de YOUCA Action Day aan zullen bijdragen. Blijf op de hoogte voor meer!