31 augustus 2017 - Het Gemeenschapsonderwijs (GO!) zal vanaf september 2018 het vak ‘burgerschap’ introduceren in de scholen.
Het belang van de invoering van dit vak kan niet overschat worden. Het leert jongeren democratische waarden aan, leert hen kritisch denken en doet hen nadenken over hun rol als wereldburger. Ook kennis over kinderrechten krijgt via dit vak ruime aandacht. KIYO is heel enthousiast over dit initiatief van het GO!. Via onze projecten in België geven we al enkele jaren ruime aandacht aan vele burgerschapswaarden. En dit blijven we ook doen binnen het programma 2017-2021. Met de projecten ‘School for Rights’ en ‘Buitengewone Wereldburgers’ begeleiden we scholen en leerkrachten om een cultuur van kinderrechten en wereldburgerschap uit te bouwen. Met ‘Actions for Rights’ zetten we jongeren aan om zelf solidaire acties in hun omgeving te organiseren, in functie van een positieve verandering. Als dit niet getuigt van burgerschap?

Michiel de Baere, Educatief Medewerker bij KIYOHet Gemeenschapsonderwijs (GO!) rolt, na een proef dit jaar in enkele scholen, vanaf september 2018 het vak burgerschap uit over heel Vlaanderen. 'We willen jonge mensen leren nadenken', zegt afgevaardigd bestuurder Raymonda Verdyck woensdag aan De Morgen. Burgerschap zal zo een integraal deel uitmaken van de leerstof in alle scholen. Er zal in het secundair onderwijs een apart vak voorzien worden. Groen wil nog een stap verder gaan en burgerschap invoeren in alle scholen.

Lees het volledig artikel:
http://www.standaard.be/cnt/dmf20170830_03042607